Germania începe să sperie Europa, preluând controlul asupra crizei din zona euro. Chiar dacă politicile promovate de cancelarul german Angela Merkel sunt corecte, pentru Germania ar fi mai bine să rămănă alături de partenerii săi chiar dacă asta înseamnă decizii proaste, decât să rămână singură insistând să facă ceea ce trebuie, comentează Der Spiegel.
Se pare că sintagma "toată Europa vorbeşte germană" intimidează statele de pe continent, în presa din Uniunea Europeană apărând caricaturi cu Angela Merkel purtând o mustaţă ca a lui Hitler sau o cască militară precum cea pe care o purta cancelarul Otto von Bismark.
"Germanofobia" europeană este, într-adevăr, justificată, mai ales în contextul în care banii pe care Germania îi trimite către Bruxelles sunt comparaţi cu daunele de război plătite de nemţi după Primul Război Mondial.
Caricatura realizată de Morten Morland îi arată pe Merkel, pe Sarkozy şi pe Cameron ca pe o echipă care nu poate dezamorsa o bombă.
Merkel, un cancelar periculos?
În tabloidul german Bild, jurnalistul Nikolaus Blome scrie că Germania "învaţă să conducă", "fiind timpul să o facă". Retorica ruperii cătuşelor de după război s-a schimbat, în contextul în care germanii încearcă să le demonstreze partenerilor din Uniunea Europeană că Germania este un model pentru aceştia. Până acum, nemţii ascultau cu atenţie şi vorbeau doar atunci când erau întrebaţi.
O caricatură a lui Peter Brookes, publicată în Times of London, glumeşte pe seama efectelor dure pe care criza le-a avut asupra cancelarului Angela Merkel. Ea îşi aplică un şampon foarte scump, Grecian Formula, care deşi ar trebui să îi ascundă firele albe, are efect invers.
Pericolele vin prin prisma susţinerii austerităţii la nivel european de către cancelarul Angela Merkel. Aceasta nu poate, totuşi, să devină o a doua Margaret Thatcher şi să bată