Modul cum învăţăm s-ar putea modifica pentru totdeauna dacă o tehnică dezvoltată de către cercetătorii de la Universitatea din Boston şi Laboratorul de Neuroştiinţe din Kyoto (Japonia) va deveni realitate. Oamenii de ştiinţă vor să introducă „inteligenţa" în timp ce oamenii dorm, o tehnică asemănătoare celei din filmul „The Matrix".
Americanii şi japonezii au studiat posibilitatea de a folosi un aparat de rezonanţă magnetică care ar putea „urca" date prin intermediul cortexului vizual al unei persoane, trimiţând semnale care ar schimba modelul activităţii creierului.
Omul viitorului, scos din Matrix
Procesul, numit „Decoded Neurofeedback", nu implică nici un fel de medicament suplimentar, iar cei supuşi la aceste experimente ar putea dormi în timpul introducerii datelor. Astfel, spun cercetătorii, citaţi de presa britanică, ne-am putea transforma mintea şi am putea deveni, din punct de vedere al cunoştinţelor, tot ce ne dorim: fotbalişti, critici de artă sau un jucător de şah.
Pentru a testa teoria, oamenii de ştiinţă au supus nişte voluntari la experimente cu ajutorul aparaturii de rezonanţă magnetică funcţională. Astfel, cei care au fost „cobai" şi au primit date prin intermediul cortexului vizual s-au descurcat mult mai bine decât subiecţii „curaţi".
Rezultatele studiului, publicate în revista „Science pot aduce oamenii mai aproape de tipul de învăţare prezentat în trilogia „Matrix", unde personajele erau conectate la un computer şi noi capacităţi erau introduse în memoria lor.