Guvernul olandez este singurul care mai blochează aderarea României şi Bulgariei la Schengen, după ce Finlanda a luat, luna trecută, decizia de a renunţa la rezervele sale în această chestiune. Sursa: Vlad Stănescu
În ciuda presiunilor exercitate asupra sa la summitul european de joi şi vineri, Olanda a anunţat ulterior, prin vocea premierului Mark Rutte, că se va opune în continuare intrării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, dacă Bucureştiul şi Sofia nu dovedesc că pot combate eficient corupţia şi crima organizată.
Această condiţie este trecută şi în acordul de susţinere parlamentară încheiat de liberalii şi creştin-democraţii olandezi, aflaţi la guvernare, cu formaţiunea liderului extremist Geert Wilders.
"Ăsta este un abuz al Olandei. România are Albiţa, un punct de frontieră. Olanda are Rotterdam. Îmi pare rău, nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului a drogurilor de contrabandă şi nu România, din neputinţă, a legalizat prostituţia, România continuă să lupte cu prostituţia, nu România a legalizat consumul de droguri, România luptă aşa cum poate ea", a declarat vineri, după summitul european de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu.
Aşteptarea se prelungeşte până în martie
Un proiect de recomandare privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen în două etape, cu graniţele aeriene şi maritime integrate din 25 martie 2012, se va afla pe agenda unei reuniuni a miniştrilor de interne şi de justiţie din Uniunea Europeană, în 14 decembrie. Informaţia a fost dată publicităţii de televiziunea naţională bulgară.
Includerea subiectului pe agenda discuţiilor miniştrilor de justiţie şi interne este "un semnal pozitiv", adaugă sursa citată.
Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, declara recent că România speră în obţinerea unui consens european pentru aderarea în două etape la Spaţiul