Amalia Buie a studiat designul vestimentar încă de când era elevă de liceu, dar a început să creeze colecţii proprii abia în acest an. Chiar şi aşa, experienţa în pictură şi studiile în domeniul modei au propulsat-o rapid între tinerii creatori de modă din ţară. În noiembrie, Cătălin Botezatu a premiat-o cu locul I la un festival naţional pentru tinerii designeri.
Atracţia culorilor
Amalia pictează de când se ştie. "Aveam trei ani când părinţii m-au lăsat o jumătate de ceas singură şi am desenat toţi pereţii", îşi aminteşte ea. Deşi şi-ar fi dorit ca unicul lor copil să aleagă o carieră mai sigură din punct de vedere financiar, părinţii au trebuit să se dea bătuţi. "Şi-ar fi dorit să devin avocat sau să urmez exemplul mamei şi să-mi fac o carieră în ştiinţe economice. Nu m-au putut convinge", povesteşte tânăra.
În clasele primare lua deja lecţii particulare de desen, iar apoi, în paralel cu cursurile Colegiului Naţional Mihai Eminescu, le-a urmat şi pe cele de design vestimentar ale Şcolii Populare de Artă. "În pictură durează foarte mulţi ani să te afirmi. Aşa că mai mulţi profesori m-au sfătuit să-mi extind orizonturile", spune artista. Urmarea? Cât a fost elevă de liceu, aproape că nu-i mai rămânea timp şi pentru altceva.
De succes
Pasiunea pentru design vestimentar a adus-o apoi pe băncile Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea. Pentru licenţă, Amalia a ales să facă o lucrare complexă din colaje şi o colecţie de modă. Mai târziu a vernisat şi prima expoziţie de pictură, intitulată "Woodoo. Mister African", iar o parte din tablouri au ajuns în casele unor iubitori de artă.
"Am vândut în România, dar şi în Austria şi în Australia, prin cunoştinţe şi oameni care mi-au văzut lucrările. În ţară, preţurile urcă până la 1.000 de euro, dar în străinătate depăşesc acest plafon. Străinilor nu li se pare mult să dea 2.000 de euro pe un ta