Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie şi profesor la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii, susţine că economia mondială a intrat deja într-o fază de depresiune şi că trebuie să ne aşteptăm la alţi ani de şomaj ridicat şi creştere economică anemică.
"Este timpul să numim actuala situaţie pe adevăratul ei nume: depresiune (fază a ciclului economic, posterioară crizei economice, în care producția se menține la un nivel scăzut, mărfurile se vând greu și la prețuri scăzute, în condițiile în care rămâne redusă și puterea de cumpărare a populației - n.r.). Într-adevăr, nu este o realuare completă a Marii Depresiuni, însă asta nu ne prea încălzeşte. Şomajul rămâne, atât în SUA cât şi în Europa, la cote dezastruos de ridicate. Liderii şi instituţiile sunt din ce în ce mai discreditaţi. Iar valorile democratice sunt sub asalt", îşi începe Krugman cel mai recent editorial publicat în cotidianul american "The New York Times".
Paul Krugman a fost unul dintre primii economişti care au atras atenţia că măsurile prea dure de austeritate vor sugruma creşterea economică şi vor cauza o perioadă prelungită de vulnerabilitate la nivel mondial.
"În primul rând, criza euro ucide visul european. Moneda comună, care trebuia să unească naţiunile, a creat în schimb o atmosferă de nervozitate", spune Krugman. "În particular, impunerea unor măsuri de austeritate tot mai dure, fără niciun efort de a impulsiona creşterea, a dublat răul făcut. Politicile economice au eşuat, au dus rata şomajului la cote tot mai ridicate şi nu au reuşit să redea încrederea. Şi au dat naştere unei mânii imense, mulţi europeni fiind furioşi faţă de ceea ce este perceput, corect sau incorect (sau mai bine zis puţin din amândouă), ca un exerciţiu de putere al Germaniei", spune laureatul Premiului Nobel.
Economistul Paul Krugman, laureat cu Premiul Nobel p