Este vestea pe care ne-o dă Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apă Cluj - Sucursala Sălaj. El spune că este normal să se întâmple asta întrucât costurile de mediu sunt mult mai mari în cazul apei canalizate.
Potrivit datelor primite de la Direcţia Judeţeană de Statistică, cele mai mari majorări de preţuri la servicii au fost, în luna noiembrie, la apă, canal şi salubritate, unde facturile au crescut, în medie la nivell naţional, cu 2,19 la sută. Zalăul a luat-o înainte ţării şi a majorat preţurile la serviciul de apă şi canal încă de la 1 iulie, creştere resimţită în facturi începând cu luna august. Preţul unui metru cub apă potabilă a ajuns la 2,96 lei, iar cel de apă canalizată, 2,54 lei.
Dacă la apa potabilă creşterea tarifului a fost, în ultimii ani, destul de lentă, la apa canalizată preţul plătit de populaţie a crescut spectaculos. Potrivit datelor primite de la Compania de Apă, dacă în urmă cu cinci ani plăteam pentru un metru cub de apă canalizată 1,01 lei, acum plătim 2,54 de lei, adică mai mult cu peste 150 la sută. iar creşterea preţului la canal va continua, avertizează Marcel Zaharia, directorul sucursalei. "În câţiva ani, preţul apei canalizate îl va depăşi pe cel al apei potabile. Este normal să fie aşa, deoarece costurile de mediu cu apa canalizată sunt mult mai mari decât cele cu apa potabilă", explică el.
S-au scumpit toate
Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, preţurile mărfurilor şi tarifele serviciilor pentru populaţie în luna noiembrie 2011 au crescut în medie pe ţară cu 0,42 la sută faţă de luna precedentă , cu 2,90 la sută faţă de luna decembrie 2010 şi cu 3,44 la sută faţă de luna noiembrie 2010.
La mărfuri alimentare, pe total ţară, preţurile au crescut în luna noiembrie 2011 cu 0,54 la sută faţă de luna precedentă. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la ouă cu 7,20 l