Rolul fostului jucător de baseball Billy Beane din filmul \"Moneyball - Arta de a învinge\", care a avut premiera în România weekendul trecut, l-a făcut pe Pitt să fie bine cotat la Oscaruri.
Considerat unul dintre cei mai sexy bărbaţi în viaţă, Brad Pitt nu apelează la sexualitatea lui pentru a cuceri publicul în "Moneyball – Arta de a învinge", ci mai degrabă mizează pe simţul umorului şi pe maturitate, pentru a crea un personaj care poate nu are mult în viaţă, în afară de disponibilitatea de a risca, pentru a schimba lumea baseball-ului, sport american în care activează pe post de general manager.
Pitt este Billy Beane, un personaj real, care, în adolescenţă, a avut de ales între o bursă integrală la faimoasa universitate americană Stanford şi un post de titular în echipa de baseball New York Mets, optând pentru ultima variantă, care s-a dovedit a fi greşită: tânărul Billy a sucombat sub presiune şi n-a făcut performanţă în cei şase ani ca jucător. Ulterior, el şi-a promis să nu mai ia nicio decizie bazată pe criterii financiare.
Regulile din baseball nu contează
În 2003, la 41 de ani, Beane a devenit general manager (responsabil cu alegerea jucătorilor din echipă) la Oakland Athletics, echipă pe care personajul lui Pitt o descrie aşa: "Există echipe bogate, există echipe sărace, apoi 16 metri de rahat şi apoi noi".
Nereuşind să alcătuiască o echipă de campionat cu un buget infim, Beane caută disperat un alt sistem de selecţie, pe care-l găseşte la Peter Brand (Jonah Hill), un absolvent de economie care se pricepe de minune la statistică şi care a inventat un sistem prin care jucători ignoraţi anterior devin brusc mai interesanţi decât "vedetele", sistem care va reinventa îndrăgitul sport american.
De pildă, echipa Boston Red Sox a câştigat în 2004 titlul (World Series), folosindu-se de sistemul lui Beane şi Brand, după ce nu-l mai câ