Din cauza temperaturilor scăzute, dar şi a nivelului ridicat de umiditate, persoanele cu boli cardiovasculare, cu reumatism ori cu afecţiuni respiratorii pot resimţi o înrăutăţire a stării lor.
Anotimpul rece dă multe bătăi de cap îndeosebi bolnavilor cronic, deoarece frigul se transformă într-un factor de stres care le poate agrava afecţiunea. De exemplu, în cazul persoanelor cu reumatism, temperaturile scăzute determină o exacerbare a simptomelor bolii în sensul accentuării durerilor articulare. De aceea, pe lângă respectarea tratamentului şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, această categorie de bolnavi trebuie să ia măsuri suplimentare (de exemplu, să nu iasă afară dimineaţa foarte devreme) pentru a face faţă frigului care le suprasolicită organismul.
În bolile respiratorii, risc de crize de sufocare
Pentru persoanele diagnosticate cu bronşită, cu emfizem pulmonar ori cu astm, inhalarea aerului rece are efect constrictiv asupra căilor respiratorii, în sensul că reduce diametrul bronhiilor, favorizând astfel apariţia crizelor de sufocare. „În acelaşi timp, aceste persoane sunt mai predispuse la infecţii respiratorii care de multe ori agravează boala", explică prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Cea mai sigură cale de prevenire a infecţiilor respiratorii este vaccinul gripal. „Ideal ar fi ca imunizarea împotriva virusului gripal să se facă la începutul anotimpului rece. Însă, în cazul persoanelor cu boli respiratorii, acesta poate fi făcut oricând. În cazul astmaticilor, de exemplu, în lipsa vaccinării poate apărea un episod de infecţie respiratorie care declanşează crizele de astm", explică prof. dr. Bogdan Miron, preşedintele Comisiei de Pneumologie, Alergologie şi Imunologie Clinică, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.
Creşte probabilitatea unui infarct @N_