Companiile occidentale joacă un rol important pe piaţa tehnologiilor de supraveghere utilizate de despoţii arabi pentru a-şi spiona cetăţenii, informează Der Spiegel. Într-o industrie de miliarde de euro, companiile îşi câştigă banii şi prin intermediul unor metode interzise prin lege în ţările din care provin.
Tehnologia de supraveghere produsă în Occident este esenţială pentru menţinerea puterii de către liderii arabi, care se confruntă cu proteste ample din partea populaţiei. Software-urile furnizate de statele occidentale îi ajută pe cei de la putere să spioneze opoziţia şi să îi persecute pe cei care îi contestă.
Există peste zece companii doar din Germania care vând astfel de produse, acestea rămânând discrete şi răspunzând anchetelor prin clauzele de confidenţialitate pe care le prevăd contractele încheiate cu clienţii lor.
Statele care cumpără astfel de software-uri sunt, de cele mai multe ori, nedemocratice, cum ar fi Libia, Egipt, Tunisia, Siria sau Bahrain, unde compania finlandezo-germană Nokia Siemens Networks îşi comercializează produsele. Deţinută anterior de doi giganţi ai telecomunicaţiilor, Nokia şi Siemens, compania este parte a unui fond de investiţii condus de oameni de afaceri din Munchen, din anul 2010, schimbându-şi numele în Trovicor, după ce a fost implicată într-un scandal cu Iranul.
Sistemele de acest tip sunt vândute oricui îşi permite să le achiziţioneze, indiferent dacă este vorba de şefi de state care îşi declară cetăţenii inamici ai statului. O companie care produce software de spionaj cibernetic este firma germană Gamma Group, cu sediul în Munchen.
Spre exemplu, unul dintre produsele celor de la Gamma, "active password sniffer", poate obţine informaţii protejate de parole din sistemele de banking online, dar şi din reţelele personale wireless. Un alt produs, FinSpy, poate supraveghea în timp real prin ca