Crimele de marţi de la Liège şi Florenţa sunt un nou semnal de alarmă faţă de pericolul \"teroriştilor solo\". Sursa: Foto: Reuters
Două atacuri separate comise marţi la Liège, în Belgia, şi la Florenţa, în Italia, la nici jumătate de an de la masacrul de la Oslo, în care un militant de extremă dreapta, Anders Breivik, a ucis 77 de persoane, redeschid dezbaterea legată de pericolul reprezentat de "lupii singuratici".
Tiparul sub care s-au derulat agresiunile de ieri soldate cu opt morţi, cinci la Liège şi doi la Florenţa, este similar cu cel din capitala norvegiană: un individ izolat pune mâna pe armă şi comite crime pentru a-şi manifesta angoasele sociale, adesea născute pe fondul unor profunde sentimente rasiste şi xenofobe.
În oraşul italian, un individ în vârstă de 50 de ani, membru al grupării extremiste Casapound, a ucis cu sânge rece doi imigranţi senegalezi şi a rănit alţi trei. "O explozie oarbă de ură", a reacţionat preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, cerând autorităţilor şi societăţii "să combată orice formă incipientă de intoleranţă, reafirmând tradiţia unei societăţi deschise şi solidare".
Primarul din Florenţa a ţinut să sublinieze că aceste crime au fost comise de o persoană cu probleme psihice, care a acţionat singură. "Acestea sunt acţiunile unui singur ucigaş: unul lucid, dar nebun şi rasist", a subliniat Matteo Renzi.
Greu de identificat
La Liège, scenariul s-a derulat mult mai dramatic. Căţărat pe acoperişul unei clădiri dintr-o piaţă centrală, unde sute de oameni se înghesuiau la un târg de Crăciun, belgianul de origine marocană Nordine Amrani a deschis focul cu o puşcă-mitralieră Kalaşnikov şi a aruncat în mijlocul mulţimii mai multe grenade artizanale. Alte 120 de persoane au fost rănite în atac. Nu se cunoaşte deocamdată mobilul crimelor comise de Amrani, care s-a sinucis apoi.
Cel puţin cinci at