O delegaţie de parlamentari turci se va deplasa la începutul săptămânii viitoare, între 19 şi 20 decembrie, la Paris, în încercarea de a-i convinge pe parlamentarii francezi de consecinţele pe care le va avea asupra relaţiilor bilaterale un eventual vot pozitiv al legii care condamnă negarea genocidului armean, scrie cotidianl turc Hurriyet Daily News.
Condusă de şeful comisiei pentru politică externă, Volkan Bozkir, delegaţia turcă va discuta atât cu parlamentarii francezi cât şi cu organizaţii neguvernamentale, înaintea votului din Parlament, programat pentru data de 22 decembrie.
Şeful delegaţiei parlamentare de la Ankara susţine că această lege nu ar fi decât o manevră politică, înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc la anul în Hexagon, tocmai pentru a obţine susţinerea comunităţii de armeni din Franţa. „Poate că nu vom reuşi să îi convingem pe colegii noştri francezi să nu voteze legea, dar obiectivul nostru principal este ca publicul francez să ştie daunele pe care le va provoca această lege", le-a explicat jurnaliştilor turci Bozkir. El a mai precizat că, şi în cazul în care această lege va trece de camera inferioară a parlamentului francez, ea nu va intra automat în vigoare, fiind nevoie şi de un vot în Senat.
Referindu-se la această chestiune negociatorul-şef al Turciei pentru integrarea europeană, Egemen Bagis, şi-a exprimat ieri speranţa că oamenii de afaceri turci din Franţa vor face tot ceea ce le stă în putinţă pentru a-i convinge pe parlamentari să nu voteze legea. „Sper să îşi pună toată greutatea (împotriva legii) fiindcă ştiu cât de sensibili sunt cetăţenii turci cu privire la această chestiune", a spus Bagis care a subiniat totodată „importanţa relaţiilor franco-turce. Preşedinţi, prim-miniştri şi miniştri au trecut, dar prietenia turco-franceză a persistat".
Franţa este una dintre ţările care a recunoscut că m