Pentru bărbaţii mai puţin atrăgători, încrederea în farmecele lor, chiar şi nefondată, este esenţială dacă doresc să cucerească o femeie.
Unii bărbaţi care interpretează greşit semnalele femeilor şi presupun că sunt mai atractivi decât în realitate ar trebui să fie ţinta glumelor sau chiar a umilinţelor celor din jur. Paradoxal, cercetătorii au demonstrat că supraaprecierea este de fapt un avantaj în jocul seducţiei, atât timp cât masculii nu se lasă intimidaţi şi insistă. Astfel, se pare că bărbaţii care judecă greşit interesul unei femei pentru ei, dar nu se descurajează şi flirtează cu alte reprezentante ale sexului frumos au mai multe şanse de succes. În timp însă, această nepăsare ar putea duce la dezvoltarea unei alte trăsături specifice pentru masculi: obrazul gros.
„Există nenumărate studii care arată că bărbaţii cred că femeile sunt interesate de ei, când, de fapt, nu sunt. Studiul nostru s-a concentrat însă pe examinarea diferenţelor individuale dintre subiecţi", a declarat Carin Perilloux, psiholog la Williams College (SUA), citată de presa britanică. Cercetarea pe care a condus-o aceasta a inclus 200 de studenţi, bărbaţi şi femei, care au fost supuşi unui proces de „speed-dating", adică întâlniri succesive, cu o durată maximă de trei minute. Înainte de a face conversaţie, participanţii la studiu şi-au estimat calităţile, iar după fiecate aşa-zisă întâlnire, şi-au notat partenerii în funcţie de atractivitate şi de interesul pentru o relaţie sexuală.
Cum să eviţi o situaţie jenantă
Datele obţinute au arătat că bărbaţii, în special specimenele mai puţin atractive, au avut tendinţa de a se considera cu mai mult sex-appeal decât în realitate, mai ales când au fost „cuplaţi" cu femei mai frumoase.
Pe termen scurt, adică într-o relaţie pasageră, bazată pe sex, încrederea afişată, chiar şi fără baze reale, a fos