Se întâmplă foarte rar ca al patrulea film dintr-o franciză să aibă atâta vervă, dar lungmetrajul regizat de Brad Bird sfidează în mare parte statisticile.
Un film precum "Misiune: Imposibilă – Ghost Protocol", care are astăzi premiera în România, concomitent cu lansarea internaţională, nu prea ar avea motive să meargă.
E o franciză considerată în trecut prăfuită. Îl are în rolul principal pe Tom Cruise, ale cărui carieră şi reputaţie au avut mult de suferit în ultimii ani. Este regizat de Brad Bird, care până acum a făcut doar animaţii – deşi extrem de bune: "Uriaşul de oţel", "Incredibilii", "Ratatouille" (ultimele două recompensate cu Oscar pentru Cel mai bun film de animaţie).
Dar, până la urmă, poate tocmai aceste "dezavantaje" duc la succesul lui, la spectatori şi la încasări. Dacă filmele anterioare ale francizei, mai slabe în mare parte, au încasat destul, acesta merită să încaseze mai mult.
Tom Cruise dă totul – chiar stă suspendat în gol, la etajul 123 al lui Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume.
Iar Brad Bird este probabil primul regizor de animaţii care reuşeşte să treacă cu succes la filme de acţiune, cu actori în carne şi oase. El se doveşte a fi un magician al acţiunii, un fel de muzician care imprimă un ritm "Misiunii: Imposibile", în care sunt incluse şi accelerări, frânări şi chiar pauze ale acţiunii în scenele grandioase.
Un nou Război Rece, varianta din 2011
Scenariul nu este cea mai puternică parte a filmului, dar, faţă de lungmetrajele de acţiune care au personaje interşanjabile, aici eroii principali – aparent stereotipa echipă de agenţi care rămâne fără ajutor din afară – au ceva consistenţă şi mai ales umor.
Şi poate cea mai bună idee a scenariştilor este de a împărţi acţiunea între toţi membrii echipei, în loc să se concentreze unidimensional pe liderul de echipă Ethan Hunt, jucat de Cruise. @