Revoltele istorice din lumea araba au bulversat scena politica din Orientul Mijlociu si prevestesc emergenta unui bloc islamist sunit in fata declinului Iranului siit si a axei sale strategice cu Siria, relateaza AFP.
"Lumea araba nu va mai fi niciodata la fel ca inainte", comenta recent seful Ligii Arabe, Amr Moussa, evocand o "noua ordine regionala".
O noua ordine unde influenta puterilor traditionale rivale, precum Arabia Saudita si Iranul, va disparea in fata unui nou front cu caracter islamist izvorat din Cairo si Ankara, estimeaza analistii.
"Constatam reaparitia unui bloc sunit care include Egiptul, Turcia, Libia, Tunisia, toate cu o orientare islamista", afirma Shadi Hamid, expert la centrul Brookings Doha.
Aceste tari, la care se adauga influenta monarhie din Qatar, "impartasesc o politica externa care nu va fi legata nici de Washington nici de 'axa de rezistenta' iraniano-siriana", a explicat el.
Egiptul "va regasi, in timp, un rol regional pe care nu l-a mai detinut in ultimii ani", crede Agnes Levallois, expert pentru Orientul Mijlociu, facand referire la cei 30 de ani ai regimului pro-american condus de Hosni Mubarak.
"Noua dinamica - guverne care, intarite de legitimitatea lor populara, sunt mult mai active", apreciaza Hamid.
"Primavara araba va reduce influentele externe" in regiune, spune si Paul Salem, directorul centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu, citand exemplul turc. "Inainte, Ankara asculta de americani, astazi, nu face decat ce o taie capul".
Turcia, in rol de superstar, cuplul Iran - Siria, in pericol
Cu succesul sau economic, pozitiile pro-palestiniene si statutul sau de mediator, Turcia lui Erdogan a castigat o mare popularitate in randul arabilor. Dar, odata cu implicarea sa in revolte, in special in Siria, politica sa a capatat amploare.
@