Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei Oradea, a prezentat stadiul lucrărilor din proiectul de reabilitare a Cetăţii orădene.
Periplu prin cetate
Pentru a marca finalul anului, care a fost bogat în descoperiri în Cetate, dar şi pentru a-i introduce în atmosfera Muzeului Pâinii, care e aproape complet finalizat, Sim i-a întâmpinat pe jurnalişti cu produse tradiţionale gătite în cuptorul viitorului Muzeu: plăcinte calde, vin fiert şi mere coapte, iar două coruri de copii au oferit un mic recital de colinde.
După un discurs al primarului Ilie Bolojan, care le-a mulţumit colegilor din Primărie şi celor de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, precum şi proiectanţilor şi firmei Constructorul Sălard pentru munca depusă, jurnaliştii au fost purtaţi într-un scurt periplu prin Cetate, pentru a vedea stadiul lucrărilor.
Sala cu Grifoni şi viitorul Muzeu al Pâinii, al cărui cuptor deja funcţionează, au fost câteva dintre punctele vizitate. "În ultima perioadă s-au pavat toate incintele din viitorul Muzeu al Pâinii, din Corpul A, unde va fi viitorul Muzeu al Cetăţii, situat la etajul II, s-a refacut pridvorul Corpului M, un Multiplex Cultural, şi s-au făcut descoperiri importante în urma săpăturilor arheologice", a explicat Dumitru Sim.
Mort cu stare
Una dintre cele mai importante descoperiri este un schelet uman care, cred specialiştii, datează din secolul XVI. Potrivit istoricului Mihalka Nandor, de la Fundaţia pentru Protecţia Monumentelor Istorice, care face săpăturile împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor, prezenţa osemintelor se explică prin faptul că în Evul Mediu cimitirele se aflau lângă biserici. Specialistul a spus că, în funcţie de statutul social, populaţia era înmormântată