Cu 10 ani în urmă, Argentina anunţa intrarea în incapacitate de plată, dar a ieşit din criză respingând măsurile de austeritate aplicate astăzi în zona euro pentru salvarea monedei comune, se arată într-o analiză AFP. Sursa: REUTERS
Preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, realeasă recent pentru un al doilea mandat grație și reformelor economice promovate de administrația sa, declara în urmă cu o săptămână că actuala criză a datoriilor din zona euro este „o reflectare a Argentinei anului 2001”. „Am spus atunci că morţii nu-şi pot plăti datoriile şi că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să reluăm creşterea economică”, a subliniat Kirchner, reamintind de politica predecesorului său şi în acelaşi timp soţul său, Nestor Kirchner, preşedinte între anii 2003 şi 2007.
Politica adoptată la acea vreme a constat în relansarea consumului prin creditarea cu dobânzi reduse şi multiplicarea subvenţiilor, dar aplicând un plan riguros de colectare a taxelor și impozitelor. Aceste măsuri s-au dovedit benefice, întrucât din anul 2003 media creşterii economice anuale este de 8% şi rata şomajului s-a stabilizat în jurul a 7%.
„Criza europeană prezintă unele asemănări cu criza din Argentina”, consideră Belen Olaiz, de la institutul de analiză economică Abeceb, susținând că „măsurile de austeritate şi deflaţia nu au avut nici un rezulat pozitiv în ţările Uniunii Europene”. Dar directorul general al FMI, Christine Lagarde, nu aprobă această comparaţie, reamintind că statele europene atinse de criză sunt suţinute de partenerii lor europeni. „Legarea monedei naţionale de dolar nu este acelaşi lucru cu o uniune monetară profund integrată', subliniază ea.
Însă pentru analiştii din domeniul economic, comparaţia rămâne interesantă. „La fel cum se întâmplă astăzi cu unele state europene, la vremea respectivă Argentina nu mai putea nici să