Pentru sănătatea creierului
Ceaţa şi norii din perioada sezonului rece fac ca stocurile de serotonină, hormonul responsabil de buna dispoziţie, să scadă considerabil şi să-ţi crească pofta pentru carbohidraţi. Mare atenţie la sursele de carbohidraţi deoarece, în loc să ajuţi creierul să funcţioneze la capacitate maximă şi să fie mai productiv, te poţi îngrăşa. Cerealele integrale, preparatele din orz şi ovăz, fasolea, lintea, dovleacul şi cartofii dulci sunt cele mai bune alimente pentru creier pe timp de iarnă. Apa are şi ea o importanţă deosebită, ajutând la o mai bună oxigenare a creierului. Consumă cel puţin un litru de apă pe zi.
Pentru sănătatea stomacului
Şi stomacul are de suferit mai mult în această perioadă. Mai ales că după postul Crăciunului urmează mesele îmbelşugate de sărbători. Prilej cu care, în loc de binemeritata relaxare în vacanţa de iarnă, te-ai putea confrunta cu arsuri şi dureri persistente. De aceea, înainte de sărbători şi în perioada imediat următoare, printre delicioasele preparate tradiţionale consumă şi mere, struguri, orez fiert şi pâine prăjită.
Pentru sănătatea pancreasului
Adoptând o alimentaţie sănătoasă îţi vei asigura şi buna funcţionare a intestinelor. Mănâncă sfeclă, porumb, carne de pui, mazăre, cereale, brânză, iaurt, lapte, ouă, spanac, mere, banane şi portocale. Acestea sunt cele mai bune alimente care-ţi protejează pancreasul în timpul iernii.
Pentru sănătatea inimii
Inima este pusă la mai multe încercări în anotimpul rece. Vântul puternic şi temperaturile scăzute de afară duc la dereglarea bătăilor inimii şi agravarea afecţiunilor cardiace. Ca să-ţi protejezi inima în timpul iernii e bine să consumi trei porţii de lactate pe zi. Cele mai indicate sunt laptele degresat, iaurtul şi brânza dulce de vaci. Au un conţinut mai mic de grăsimi saturate şi îţi menţin tensiunea la valoar