Cercetătorii britanici consideră că au descoperit misterul provenienţei megaliţilor de la Stonehenge, dar disputa asupra modului cum au ajuns în comitatul Wiltshire rămâne deschisă, oamenii de ştiinţă nefiind convinşi de faptul că pietrele au fost transportate de către oameni.
Geologii de la Universitatea din Leicester au studiat mai multe zone din Marea Britanie şi au concluzionat că pietrele de calcanit au venit de lângă localitatea Craig Rhos-y-Felin, din comitatul Pembrokeshire, din sud-vestul extreme al Marii Britanii.
Cu toate acestea, cercetătorii sunt împărţiţi în două tabere. Unii consideră că pietrele au fost transportate de către oamenii, iar alţii că ar fi fost aduse în comitatul Wiltshire de către mişcările gheţarilor. Unul din geologii care au descoperit originea pietrelor de la Stonehenge a spus că ar fi fost imposibil ca pietrele să fie duse de către oameni, deoarece trebuiau să urce câteva pante imposibil de trecut prin forţa umană.
Până acum, susţinătorii teoriei mutării de către oameni a pietrelor spuneau că acestea au fost transportate pe canalele Marii Britanii. „Dacă oamenii au transportat aceşti megaliţi trebuiau să aleagă o rută ocolitoare. Unii însă cred că ele au ajuns doar prin mişcarea gheţarilor din timpul ultimei glaciaţiuni", a declarat Robert Bevins, unul dintre geologi.
Descoperirea oamenilor de ştiinţă revelează câteva mistere, dar în acelaşi timp adânceşte nevoia de cunoaştere asupra monumentului construit acum 5.000 de ani. „Această veste demonstrează încă o dată cât de mult mai este de aflat despre acest sit care continuă să ne fascineze", a declarat profesorul Vince Gaffney, unul dintre cei mai buni cunoscători ai acestui monument.