Draghi a încălcat, într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times, primul de la instalarea în funcţie în noiembrie, unul dintre tabuurile şefilor BCE: acela de a nu lua în calcul o destrămare a zonei euro.
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat, într-un interviu pentru Financial Times (FT), asupra costurilor ridicate ale destrămării uniunii monetare europene şi a încercat să tempereze aşteptările investitorilor privind rolul BCE în combaterea crizei.
Citeşte şi:
„BCE va proteja băncile dar nu va crește nivelul de achiziții de obligațiuni"
Prima jumătate din 2012 decide viitorul euro
Draghi a încălcat astfel unul dintre tabuurile şefilor BCE, de a nu lua în calcul o destrămare a zonei euro. Disponibilitatea lui Draghi de a discuta pentru zona euro - un scenariu pe care predecesorul său, Jean-Claude Trichet, l-a descris pur şi simplu ca "absurd" - scoate însă în evidenţă mizele ridicate ale crizei.
Ţările care ar părăsi uniunea monetară ar avea de înfruntat dificultăţi eonomice şi mai mari, a spus Draghi. Pentru membrii rămaşi în zona euro, legislaţia UE ar fi încălcată, iar despre astfel de situaţii "nu poţi să ştii unde conduc", a adăugat el.
Statele care ar abandona euro şi şi-ar deprecia propria monedă ar crea o inflaţie "accelerată" şi nu ar scăpa de nevoia de a face reforme structurale, însă dintr-o poziţie economică mult mai slabă, a declarat şeful BCE pentru FT.
Euro-fondul de urgenţă al FMI: Ţările UE stabilesc astăzi cota de participare la FMI
Pentru a lupta împotriva crizei, Draghi a subliniat importanţa măsurilor fără precedent luate de BCE pentru consolidarea băncilor europene, între care şi prima ofertă nelimitată de împrumuturi pe trei ani, programată săptămâna aceasta.
Bancherul a subliniat, însă, că politicienii trebuie s