Vicepreşedintele Senatului Cristian Diaconescu anunţă pe blogul său că a găsit, împreună cu oficiali olandezi, două modalităţi de dialog politic cu Olanda, pentru a grăbi intrarea României în Schengen. Sursa: CODRIN PRISECARU
Diaconescu a făcut o vizită la Haga, la sfârşitul săptămânii trecute, unde a evaluat, împreună cu parlamentari olandezi, de la toate partidele, relaţiile politice bilaterale, "relaţii deosebit de importante pentru parcursul României spre statutul de ţară membră a spaţiului Schengen".
"Am discutat la Haga cu mai mulţi reprezentanţi din Parlamentul olandez, cu oameni de executiv din Ministerul de Externe, cu oameni de afaceri şi chiar cu consilierul diplomatic al premierului olandez, omul care este plătit sa formuleze percepţia şefului executivului de la Haga cu privire la unul sau altul dintre statele din Uniunea Europeană", explică Diaconescu. El spune că toţi aceştia şi-au manifestat deschiderea faţă de dorinţa noastră de a adera la spaţiul de liberă circulaţie în Europa. "Fiecare dintre interlocutori s-a simţit obligat să îmi spună că nu le face nicio plăcere să respingă aderarea României la Schengen şi că singurul reper pe care îl au astăzi este raportul pe MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare)", spune politicianul român.
Comisie de evaluare şi angajarea răspunderii
Cristian Diaconescu a fost întrebat de ce nu e mulţumit de relevanţa rapoartelor Comisiei Europene şi a spus clar că niciunul dintre raportori nu "s-a deranjat" să vină în Parlamentul României, pentru a pune vreo întrebare sau a se documenta despre stadiul reformelor pe zona de justiţie, iar politicienii şi diplomaţii olandezi s-au arătat suprinşi de "comoditatea" celor care decid, prin ceea ce scriu, destinul european al României.
În ceea ce priveşte modul în care s-ar putea grăbi luarea unei decizii favorabile României pentru ader