Este prima abordare de către Beijing a Phenianului, după moartea preşedintelui Kim Jong Il, eveniment care a luat prin surprindere atât China, cât şi Occidentul, potrivit analiştilor.
De la atacul cerebral al lui Kim Jong Il, în 2008, SUA şi Coreea de Sud au conceput planuri pentru cazul în care acesta ar muri, dar au crezut că au la dispoziţie mai mulţi ani, sau chiar un deceniu, după cum scrie Victor Cha, fost consilier al Casei Albe în probleme legate de Coreea de Nord, într-un comentariu publicat în „New York Times". El consideră că, acum, cea mai bună mişcare a aliaţilor este să aştepte să vadă ce va face China, principalul aliat al Beijingului.
Beijingul pare a fi luat şi el prin surprindere. Potrivit unor foşti oficiali guvernamentali şi analişti, atât chinezi, cât şi occidentali, liderii chinezi sperau că preşedintele nord-coreean va mai trăi cel puţin doi sau trei ani pentru a consolida procesul de transfer al puterii. În regiune domneşte acum nesiguranţa privind stabilitatea.
„Regimul nu va rezista"
Nimeni nu ştie dacă tânărul Kim se poate afirma drept lider şi nici dacă acesta va continua iniţiativele economice ale liderului defunct. Acestea includeau mai multe vizite în China pentru a o studia ca model pentru posibile reforme economice. Prioritatea Chinei, ca şi a Occidentului, este evitarea tensiunilor în Peninsula Coreeană, deoarece generalii nord-coreeni ar putea dori să-şi afirme puterea prin agresiune asupra Coreei de Sud.
Liderii chinezi şi-au arătat ieri deschiderea către o vizită la Beijing a fiului şi succesorului lui Kim Jong Il. Este prima abordare de către Beijing a Phenianului, după moartea preşedintelui Kim Jong Il.
„Indiferent dacă se va prăbuşi în următoarele săptămâni sau în următoarele luni, regimul de la Phenian nu va putea rezista după moartea prematură a liderului său. Răspunsu