• Atunci cand consuma dulciuri in exces, micutii îsi suprasolicita pancreasul exocrin, care produce mai multa insulina decât ar fi normalul • Dulciurile, daca sunt mancate de placere devin viciu si conduc la malnutritie, din perspectiva ca si cel gras, si cel sfrijit au avut o alimentatie gresita
Medicii pediatri atrag atentia parintilor ca dulciurile consumate in exces de copii pot avea consecinte grave asupra organismului lor. In aceasta perioada a anului copiii primesc multe daruri, in majoritate dulciuri, iar parintii ii lasa sa le consume fara a mai tine seama de anumite riscuri. "Din punct de vedere nutritional, dulciurile au drept component primordial zaharul rafinat. Odata ajuns in intestin, este rapid desfacut de zaharaza in doua componente de tip monozaharidic glucoza si fructoza. Glucoza se absoarbe rapid in sânge si determina cresterea glicemiei. Glicemia mare determina cresterea secretiei pancreatice de insulina. Insulina face ca glucoza sa patrunda in celule si sa fie metabolizata, adica sa ajute organismul la producerea de energie calorica necesara încalzirii corpului, energie mecanica necesara functionarii inimii si muschilor, intra in lanturi metabolice care conduc finalmente la apa si bioxid de carbon, ca si cum ar arde cu flacara, numai ca aceste «arderi» in organism sunt relativ lente sau, daca aceste arderi nu sunt necesare (copilul nu face efort fizic), glucoza respectiva este convertita in grasime care se depune ca rezerva de energie a organismului. Fructoza arde, de asemenea, dupa ce este convertita la glucoza", a declarat medicul Maricel Burlacu, purtator de cuvant la Spitalul Sf. Maria din Iasi.
Acesta a precizat ca, atunci cand un copil consuma dulciuri in exces, îsi suprasolicita pancreasul exocrin, care produce mai multa insulina decât ar fi normalul. "Ramâne un rest de insulina totdeauna dupa un vârf de consu