Ieşenii nu se sfiesc să apeleze la sutele de magazine cu obiecte folosite, fie că este vorba despre haine, încălţăminte, cauciucuri, cărţi, produse de uz casnic, obiecte decorative sau mobilă.
Afacerea cu magazinele la mâna a doua a devenit una dintre cele mai prospere pe piaţa ieşeană. În fiecare cartier s-au deschis în ultimul an cel puţin câte trei – patru astfel de magazine care, în pofida dificultăţilor financiare cu care se confruntă ieşenii, nu duc lipsă de clienţi. „Comerţul de tip second-hand este o realitate a zilelor noastre şi este foarte răspândit în lume. Pentru România a devenit chiar o afacere, aceste magazine prosperând în mod vizibil“, susţine sociologul Adrian Netedu.
Vezi şi:
Românii de la graniţă îşi fac cumpărături în Republica Moldova. Care sunt cele mai căutate produse de la vecinii noştri
Secretul succesului acestor afaceri este simplu: combină dorinţa ieşenilor de a achiziţiona haine „de firmă“ cu senzaţia că au cumpărat chilipiruri. „Unele magazine sunt mult mai profitabile, au oferte net superioare şi surse de aprovizionare mai bune calitativ. În Iaşi, multe magazine de acest tip folosesc metoda preţului regresiv care se pare că este o idee de succes. De exemplu, se pleacă de la un preţ de 150 de lei pe kilogram şi se scade progresiv până la 30 de lei. Cum s-ar spune, oferta este pentru toate buzunarele“, explică sociologul. Magazinele cu haine la mâna a doua sunt căutate nu numai de persoanele cu venituri modeste, ci chiar şi de tinerele îmbrăcate după ultima modă. „Caut «comori» în magazinele acestea, pentru că găsesc lucruri pe care nu le are toată lumea, uneori noi şi la preţuri mult mai acceptabile, dacă ştii să alegi zilele în care să vii“, spune una dintre clientele unui astfel de magazin situat în zona centrală a municipiului.
Marfă de calitate
Aici preţurile scad de la 160 de lei pe kilogram în p