# Sarmale
Ingrediente:
500 g carne tocată de porc, de preferat pulpă;
500 g carne tocată de vită;
70-80 g de orez;
3 frunze de dafin;
2 cepe uscate de mărime medie;
2 legături de pătrunjel;
2 linguri de untură de porc;
100 g bulion/pastă de tomate;
varză acră;
piper după gust;
sare după gust.
Mod de preparare:
Prepară un amestec din carnea tocată, orezul curăţat şi spălat în trei ape, ceapa tăiată cubuleţe foarte mici, o legătură de pătrunjel tăiat mărunt, puţin bulion, piper şi sare după gust. Ca să închege compoziţia poţi adăuga un strop de apă iar ca să se taie frumos pe farfurie, un colţ de pâine înmuiat în apă şi dat prin maşina de tocat. Amestecă foarte bine compoziţia, apoi pregăteşte foile de varză. Taie frunzele în aşa fel încât carnea să poată fi împachetată cu uşurinţă. După ce formezi sarmalele, aşează-le într-un vas mare tapetat cu foi de varză, dispuse concentric, în straturi succesive în formă de melc. La final adaugă restul de pastă de tomate, frunzele de dafin şi untura de porc. Umple vasul cu apă şi bagă-le la cuptor. Lasă câteva ore la fiert la foc domol, până când varza, carnea şi orezul sunt fierte bine.
Beneficiile produsului asupra sănătăţii
pulpa de porc - are în compoziţia chimică o cantitate importantă de potasiu, fosfor, zinc, fier, magneziu oferind protecţie oaselor, pielii şi sistemului nervos; creşte rezistenţa organismului la boli autoimune, îmbunătăţeşte vederea şi memoria;
carnea de vită - este o sursă excelentă de săruri minerale şi vitamine. Conţine calciu, crom, nichel, seleniu, vitamina C, complexul vitaminic B; ea scade colesterolul „rău", reglează metabolismul, protejează ficatul, facilitează arderea grăsimilor împiedicând depunerea acestora pe abdomen, coapse şi fese;
orezul - conţine multe fibre, vitamina E, complexul B,