La 22 de ani distanţă de la revolta împotriva tiraniei, marii absenţi de la comemorarea eroilor Revoluţiei din Alba Iulia au fost chiar revoluţionarii. Comemorarea celor care au murit în Decembrie 1989 s-a rezumat la Alba Iulia doar la depunerea de coroane la troiţa din faţa Palatului Administrativ şi la monumentul dedicat Revoluţiei, inaugurat în urmă cu un an.
Marii absenţi de la depunerea de coroane au fost chiar revoluţionarii. Pe lângă reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Alba Iulia, singurul martor al evenimentelor de acum 22 de ani prezent a fost Horia Bărdaş.
Explicaţia revoluţionarilor
Revoluţionarii au anunţat din timp că nu vor participa la evenintele care amintesc de revolta din Decembrie 1989 din Alba Iulia. Asta, în semn de nemulţumire faţă de „campania murdară“, după cum apreciază semnatarii scrisorii, prin care „luptătorii cu merite deosebite” sunt catalogati de-a valma ca “profitori”, “javre” şi “impostori”.
„Cele două asociaţii de revoluţionari reunite în Uniunea Asociaţiilor de Revoluţionari Alba au decis să nu participe la festivităţile iniţiate de Guvern prin SSPR, pentru comemorarea Revoluţiei din Decembrie 1989. Revoluţionarii repudiază ipocrizia politică; ei doresc să protesteze astfel împotriva campaniei murdare dezlănţuite împotriva lor de către Guvern şi de o parte a presei centrale şi locale, prin care “Luptătorii cu merite deosebite” sunt catalogaţi de-a valma ca “profitori”, “javre” şi “impostori“, a declarat Mihai Babiţchi, preşedintele reşedintelui Uniunii Asociaţiilor RevoluţionarilorAlba care reuneşte „Asociaţia 21 Decembrie 1918″ Alba Iulia, înfiinţată în anul 1993 şi condusă de Mihai Babiţchi, şi „Asociaţia Luptătorilor din Decembrie 1989“, condusă de Traian Bordea. Luptătorii de la Cugir sunt grupaţi în „Asociaţia revoluţionarilor de la Cugir“, înfiinţată în anul 1992. @N