Toba
Ingrediente:
1 burtă de porc;
1 limbă;
urechi;
1 kg ficat;
2 picioare;
2 rasoale;
2 inimi;
300-400 g slănină;
şorici;
sare;
piper boabe;
foi de dafin.
Mod de preparare:
Pârleşte picioarele, urechile şi şoriciul, freacă-le cu mălai şi clăteşte-le în mai multe ape. Apoi pune-le la fiert într-o oală încăpătoare, plină cu apă rece în care presari puţină sare şi piperul boabe, după gust. Separat, timp de o jumătate de oră lasă la fiert ficatul, inima. În momentul în care poţi străpunge uşor cu furculiţa picioarele de porc, şoriciul şi urechile, pune organele cu slănina peste ele, în cealaltă oală. Când fierb toate ingredientele, pentru gust adaugă foile de dafin. După fierbere, taie totul cubuleţe medii, amestecă-le într-un vas mare cu sare, piper şi două căni din supa în care au fiert. Umpletă burta şi coase-o cu aţă tare şi mai lasă toba formată la fiert, încă o oră şi jumătate în zeama rămasă. Dar strecoar-o în prealabil. Las-o să se răcească în apa în care a fiert şi pune-o pe un tocător sau într-o tavă, cu ceva greu deasupra ca să o preseze să ia o formă frumoasă
Beneficiile produsului asupra sănătăţii
burta de porc - are în compoziţia chimică substanţe nutritive care suprimă apetitul, întăresc sistemul osos şi stimulează buna funcţionare a plămânilor;
limba - conţine fier, vitamina A, vitamine din grupul B, în special B12, elemente care previn apariţia tumorilor;
urechile - zinc, fier, siliciu, substanţe care împiedică creşterea nivelului de colesterol în sânge;
ficatul - este o sursă excelentă de fier şi vitamine care ajută la detoxifierea organismului, protejează inima şi stimulează circulaţia sanugină;
picioarele - au în compoziţia cjhmică fier şi vitamina D care îmbunătăţesc imunitatea, oferă un plus de sănătate pielii şi asigură buna funcţionare a