În perioada iulie –septembrie numărul șomerilor BIM a fost de 718.000, ceea ce reprezintă o stagnare față de trimestrul anterior, dar o scădere față de aceeași perioadă din 2010, potrivit Institutului Național de Statistică.
Rata şomajului BIM a stagnat în perioada iulie-septembrie faţă de trimestrul anterior, la 7,2%, dar este mai mare comparativ cu al treilea trimestru al anului precedent, când indicatorul calculat conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii a fost de 6,9%.
Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului BIM a fost de 1,2 puncte procentuale (7,8% pentru bărbaţi faţă de 6,6% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale, de 3,8 puncte procentuale (8,9% pentru mediul urban, faţă de 5,1% pentru mediul rural).
Rata şomajului BIM a atins nivelul cel mai ridicat (24,1%) în rândul tinerilor (15-24 ani), se mai arată în comunicatul INS.
În trimestrul al treilea, populaţia activă a României era de 9,949 milioane persoane, din care 9,231 milioane persoane erau ocupate şi 718.000 erau şomeri BIM.
Şomerii în sens BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.