Comitetul de Iniţiativă “Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală” a prezentat joi rezultatele unui sondaj telefonic efectuat în rândul a 900 de persoane adulte din Alba Iulia, în perioada 19-20 decembrie 2011. Sondajul a fost realizat de Agenţia de Rating Politic Bucureşti şi se referă la percepţia privind acest proiect în rândul populaţiei oraşului.
Conform sondajului, 76,5% dintre cei chestionaţi au auzit despre proiectul Alba Iulia 2020 iar dintre aceştia 47,4 % cred că proiectul îmbină interesul politic cu preocuparea pentru oraş. 83% dintre cei intervievaţi au considerat această candidatură ca fiind o prioritate pentru dezvoltarea municipiului Alba Iulia. 65,9% dintre respondenţi au apreciat că esistă şanse mari ca Alba Iulia să obţină statutul de Capitală Culturală a Europei în 2020.
De asemenea, 53,3% dintre cei chestionaţi au considerat oportun un referendum în municipiu, pentru susţinerea sau respingerea acestui proiect în situaţia în care administraţia locală nu se implică în proiect.
Eroarea statistică standard a sondajului este de 2,7% la un nivel de încredere de 95%. “Nu insistăm în mod nefondat pentru implicarea administraţiei locale şi a politicului în proiect, pentru că, dacă acest proiect nu va fi susţinut de aceste puteri, şansele de reuşită sunt foarte mici, chiar dacă avem cetăţenii de partea noastră şi un proiect răvăşitor de bun”, a spus Cornel Comşa, purtătorul de cuvânt al comitetului de iniţiativă.
Radu Tudoran, preşedintele interimar al Comitetului de iniţiativă “Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană” s-a arătat deschis cooperării cu primăria şi a precizat că este de accord ca acest proiect să fie cedat oricând administraţiei. Florin Roman, unul dintre iniţiatorii proiectului, a spus că se va asigura auto-finanţarea în cazul în care autorităţile locale amână să se implice şi în 2012.