Instituțiile de stat vor fi principalele ținte ale atacurilor informatice în 2012. Sursa: SHUTTERSTOCK
Atacurile cibernetice se vor înmulţi considerabil în 2012, ţintele predilecte fiind instituţiile de stat, marile companii, dar o serie de organizaţii importante, în timp ce spionajul pe telefoanele mobile se va răspândi la scară largă, se arată în cel mai recent raport de previziuni ''Cyberthreat Forecast for 2012'', publicat de către Kaspersky Lab și preluat de Agerpres.
Conform documentului, atacurile vor fi mai extinse din punct de vedere geografic anul viitor, incluzând Europa Occidentală şi SUA, dar vor afecta şi Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est.
Experţii Kaspersky Lab prevăd că infractorii cibernetici îşi vor schimba metodele de atac, pentru a se adapta la competiţia dintre companiile de securitate IT, ce investighează acest tip de atacuri şi care oferă protecţie împotriva lor.
''Metodele convenţionale de atac, ce implică ataşamente de e-mail care exploatează vulnerabilităţile din sistem vor deveni din ce în ce mai ineficiente, în timp ce atacurile prin intermediul motoarelor de căutare (influenţarea rezultatelor afişate în căutări online pe anumite subiecte) vor fi mult mai populare'', se arată în raport.
În 2012, atacurile grupurilor de hackeri activişti asupra organizaţiilor de stat şi companiilor vor continua pe un segment predominant politic. Totodată, programele de malware hi-tech, cum sunt Stuxnet şi Duqu, create cu sprijinul statelor, vor rămâne fenomene unice, iar apariţia lor va fi decisă de tensiunile internaţionale dintre anumite ţări.
''(...) conflictele în spaţiul virtual în 2012 se vor forma în jurul confruntărilor tradiţionale: SUA şi Israel împotriva Iranului şi SUA şi Europa de Vest împotriva Chinei. 'Armele' de bază care sunt construite pentru a distruge