Detectorul ATLAS, unul dintre cele două detectoare de particule de la CERN, a reuşit să descopere o particulă despre care oamenii de ştiinţă suspectau că ar exista, dar nu o văzuseră niciodată până acum. Deşi nu este vorba de „particula lui Dumnezeu", bosonul Higgs, descoperirea este una dintre cele mai importante realizate de Centrul European de Cercetări Nucleare.
Particula Chi_b (3p) a fost detectată printre trilioane de coliziuni realizate în cadrul experimentelor. Momentul este important deoarece descoperirea acestei particule luminează drumul cercetătorilor către bosonul lui Higgs, singura particulă de la începutul Universului, Big Bang, rămasă nedescoperită până acum. De asemenea, înţelegerea fizicii în toate domeniile ei se poate realiza prin identificarea mai multor particule care nu au fost cunoscute decât din punct de vedere teoretic, scrie presa britanică.
Completând modelul standard al fizicii
Profesorul Stefan Sodner-Rembold, care se ocupă de studiul fizicii particulelor la Universitatea din Manchester a declarat că „particula Higgs va câştiga oricând premiul Nobel, dar descoperirea este extrem de interesantă". El a explicat că noua particulă este formată dintr-un quark inferior şi un anti-quark inferior (quark-ul este o particulă elementară care interacţionează prin forţa nucleară puternică şi care constituie materia grea).
„Quarkul nu poate fi văzut de sine stătător, ci sunt conţinuţi de alte particule şi ţinute împreună de o forţă puternică. Dacă înţelegem cum funcţionează aceste forţe, putem prezice care particule există", a mai spus Sodner-Rembold.
Citeşte şi:
Fără particula lui Dumnezeu. Cadoul de Crăciun al umanităţii se amână
S-a descoperit „particula lui Dumnezeu"?
Cei de la CERN au construit uriaşele acceleratoare de particule nu numai pentru a căuta particula elementară Higgs, ci pentru a c