Mai e doar putin timp pana cand vine Craciunul, iar gospodinele s-au apucat deja sa prepare cateva retete traditionale pentru masa cea imbelsugata. Nu trebuie sa lipseasca produsele din porc, dar nici cozonacii.
Turte de Craciun – Scutecele Domnului
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente: 500 g faina, sare, apa, zahar sau miere de albine, 400 g grau, 200 g miez de nuca.
Ustensile de bucatarie: sucitor de aluat, rasnita
Electrocasnice: plita sau tabla de aragaz ori o tigaie de teflon.
Preparare: Turtele subtiri, numite popular Scutecele Domnului se mananca sau se impart in Ajunul Craciunului, dar se pot prepara cu o zi sau doua inainte, pentru a avea timp sa se usuce. Din faina, apa si sare se prepara un aluat potrivit de moale, din care rupem bucati potrivite pe care le intindem bine cu sucitorul pana cand obtinem o foaie rotunda de aluat subtire. Aceste foi de aluat se coc pe plita sau intr-o tigaie de teflon pe aragaz. Se lasa sa se usuce pana a doua zi. In Ajunul Craciunului, dimineata, insiropam turtele cu apa indulcita cu zahar sau cu miere, dupa gust. Le lasam sa se patrunda bine, ca sa se inmoaie.
Caltabosi de casa
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente: 400 g carne tocata de porc, doua intestine groase de porc, o cana de orez, un ou, 2 cepe, o cana de otet, o legatura de patrunjel, sare, pier.
Ustensile de bucatarie: masina de tocat carne sau robot de bucatarie, spumiera, ata si ac
Electrocasnice: aragaz
Preparare: Inainte de a incepe prepararea caltabosilor, curatam si spalam intestinele de porc si le lasam intr-un vas cu apa si otet, pentru a inlatura mirosul neplacut. Apoi putem sa ne apucam de treaba: taiem carnea bucatele si o dam prin masina de tocat sau la robotul de bucatarie. O amestecam cu ceapa tocata marunt. Spalam orezul in mai multe ape si il scurgem, dupa care il amestecam