Decembrie 1989 nu a însemnat doar căderea regimului comunist, ci şi sfârşitul unui mit, cel al lui Moş Gerilă.
Ultimul „Moş Gerilă" nu a fost unul sărbătorit cu mult fast. Ziarele vremii relatau pe fiecare pagină detalii despre mişcarea revoluţionară care cuprinsese întreaga ţară. Imediat după ce a fost trecut pragul dintre ani, la următoarele Sărbători deja „Moş Crăciun" îşi intrase în drepturi.
Ajunul Crăciunului a căzut într-o zi de duminică în anul 1989. „Ţara munceşte, ţara îşi apără demnitatea" este unul dintre titlurile de articole din cotidianul „Scânteia" din 24 decembrie, 1989. „Bucurie, durere, bucurie" este titlul unui alt articol din acelaşi ziar în care sunt prezentate şi imagini cu revoluţionarii din ţară.
Dă click pe imagini ca să vezi ce scrie presa în 24 decembrie 1989
Detaliile despre mişcarea maselor sunt destul de puţine, în schimb, Nicolae Ceauşescu este portretizat ca fiind „senilul fuhrer". „Familia dictatorului român Ceauşescu, răsturnat vineri de la putere, ar dispune de patru sute de milioane de dolari în aur în bănci din Zurich, în timp ce România deţine oficial în băncile elveţiene numai 70 de milioane de dolari - afirmă ziarul «Tribune de Geneve»", se arată într-unul dintre textele din „Scânteia" din 24 decembrie.
De asemenea, acelaşi ziar povesteşte despre „jalnica imagine a succesorului desemnat". „Agenţia France Presse a relatat despre capturarea «succesorului» desemnat de dictator, fiul său corupt, Nicu Ceauşescu, taxat drept «mare amator de jocuri de noroc şi de femei», înclinaţiile sale dezgustătoare fiind de notorietate publică", mai scrie într-unul dintre textele Scânteii.
„Dallas" în seara de Moş Crăciun
În anul următor după Revoluţie ziarele locale deja prezentau mici idei de afaceri pe spatele lui Moş Crăciun, urmaşul regretatului Moş Gerilă. „Părinţi, doriţi să vedeţi bucur