Cozonacul
Ingrediente:
- 1 kg de fãinã;
- 2 cubulete drojdie proaspãtã;
- 500 ml de lapte gras;
- 200 g de unt;
- 250 g de zahãr tos;
- 6 gãlbenusuri de ouã;
- 1 linguritã de sare;
- esente;
- coaja de la o lãmâie;
- 3 plicuri de zahãr vanilinat.
Mod de preparare:
Cu o searã înainte, cerne fãina de trei ori pentru ca aluatul sã devinã mai pufos. Dimineatã, încãlzeste laptele cu zahãrul si si esentele si lasã-l la rãcit. Apoi aprinde cuptorul ca sã se facã suficient de cald în bucãtãrie încât sã creascã bine aluatul dupã ce-l frãmânti. Apoi pregãteste maiaua. Topeste drojdia împreunã cu o linguritã de zahãr, douã linguri de fãinã si douã de lapte. Lasã compozitia la crescut iar când îsi dubleazã volumul adaugã tot laptele rãmas, coaja de lãmâie si cinci gãlbenusuri de ou frecate bine. Începe sã frãmânti aluatul cu multã rãbdare. Înmoaie-ti mâinile în untul topit, din când în când si continuã sã frãmânti. Lasã aluatul la dospit timp de 40 de minute, dar ai grijã ca în bucãtãrie sã fie foarte cald. Împarte aluatul în patru si întinde-l cu mâna pe masa unsã cu ulei. Umple-l cu ce vrei tu. Încearcã sã faci patru suluri pe care sã le împletesti, douã câte douã si bagã-l în tava tapetatã cu hârtie de copt si unsã cu ulei. La final unge-l cu gãlbenusul unui ou si presarã putin zahãr. Mai lasã-l sã creascã putin si bagã-l la cuptor.
Beneficiile produsului asupra sãnãtãtii
fãina de grâu - contine vitamine din complexul B, fosfor, magneziu si calciu necesare reglãrii glicemiei, remineralizãrii, protectiei organismului împotriva diabetului si bolilor cardiovasculare;
drojdia - este un medicament universal; contine proetine, tot complexul vitaminic B, vitamina D, E, enzime, calciu, magneziu, fosfor si alte sãruri minerale care refac ficatul dupã diverse toxiinfectii, abuz de alcool sau exc