De sărbători, petreci timp cu familia şi prietenii, mergi în numeroase vizite şi la numeroase petreceri. Mesele nu vor fi pline doar cu preparate delicioase, ci şi cu băuturi variate, care de obicei au un bogat conţinut caloric. Chiar dacă eşti atent la dietă, consumând alimente sărace în calorii, cum sunt carnea slabă şi legumele, băuturile îţi pot influenţa sistemul digestiv, astfel încât să acumulezi câteva kilograme în plus până la finalul sărbătorilor.
"Consumul excesiv de alcool este destul de frecvent în această perioadă a anului, după cum o dovedesc statisticile medicale făcute publice în anii precedenţi. Cum petrecerile sunt la ordinea zilei, până şi cei care nu obişnuiesc să consume alcool sunt tentaţi să o facă. Consumul moderat de alcool nu este periculos, problemele apar atunci când depăşeşte limită. Şi cea mai mare dintre acestea este mahmureală de a doua zi", spune doctorul Gheorghe Mencinicopschi.
Iată câteva reguli pentru a-ţi menţine greutatea de sărbători:
Evită băuturile dulci şi acidulate
Evită băuturile dulci şi acidulate, fiindcă acestea conţin CO2, cunoscut şi sub denumirea de aditiv E290, clasificat drept aditiv de risc mediu. Acesta creează un mediu cu ph acid, distruge conţinutul de apa deja instabil şi împiedică detoxifierea organismului. Dioxidul de carbon nu este singură substanţă dăunătoare din băuturile acidulate. Alte asemenea substanţe sunt: îndulcitorii artificiali, aromele, coloranţii, conservanţii, acidul fosforic.
Bea băuturile alcoolice cu un pahar de apă alături
Aproape fiecare petrecere de Paşte are o gamă de diverse băuturi alcoolice tradiţionale, tipice pentru sezonul sărbătorilor (şampanie, vin etc.), greu de refuzat. Încearcă să îţi faci obiceiul să bei un pahar cu apă după fiecare băutură alcoolică. Astfel, aportul de alcool va fi mai mic. Bea încet şi savurează băutura. Bea maxim 3 pah