Revista InfoCons - specializată în drepturile consumatorilor - a realizat un studiu legat de aditivii din 14 produse de acest gen. A rezultat că recordul de E-uri din conservele de carne este opt conservanţi. Sursa: AP Photo
Publicaţia a realizat aceste evaluări ţinând cont de datele de pe etichetă. Astfel, din cele 14 conserve de carne studiate nu există nici una care să fie fără E-uri! Mai mult, 65 % dintre produse au în componenţă minimum 3 E-uri, iar restul de 35% au un singur E. Între acestea axistă şi un produs cu 8 E-uri, maximum găsit în acest tip de produse.
Reamintim că E-urile mai sunt cunoscute şi sub denumirea de aditivi alimentari. Acestea sunt substanţe naturale sau sintetice, ce sunt adăugate în alimente pentru a le creşte termenul de valabilitate, pentru a împiedica dezvoltarea de microorganisme, cât şi pentru a îmbunătăţi calitatea produselor: gust, culoare, aspect general.
Acest studiu a fost realizat în parteneriat cu Facultatea de Alimentaţie şi Turism, Catedra de Inginerie şi Management în Turism din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, în perioada 16.11.2011 – 09.12.2011.
Clasamentul
Carne de vită în suc propriu (produs de Scandia Sibiu) are 1 E în compoziţie - nitrit de sodiu
Carne de porc în suc propriu (produs de Scandia Sibiu) are 1 E în compoziţie - nitrit de sodiu
Carne de porc (Sadu) are 1 E în compoziţie - nitrit de sodiu
Carne de porc (Clever) are 1 E în compoziţie - nitrit de sodiu
Carne de vită (Clever) are 1 E în compoziţie - nitrit de sodiu
Carne de porc în suc propriu (Carrefour) are 3 E-uri în compoziţie - caragenan, ascorbat de sodiu, nitrit de sodiu
Carne de porc (Carrefour) are 3 E-uri în compoziţie - polifosaţi, nitrit de sodiu, carmin
Carne de porc (Antrefrig) are 4 E-uri în compoziţie - alginat