Tânăr până în 40 de ani, specializat în IT sau în construcţii. Astfel arată portretul-robot al angajatului ideal în Capitala Moldovei anul viitor.
Cele două domenii de activitate în care persoanele şomere pot spera să se angajeze anul viitor sunt bine definite de specialiştii în resurse umane care activează în judeţ. IT-ul şi construcţiile sunt cele două coordonate în jurul cărora va gravita piaţa muncii în anul care vine.
„Domeniile au rămas similare cu cele din anul care se încheie. IT-ul se va căuta foarte mult. Cu cât avem mai mulţi IT-işti, cu atât va fi mai bine, pentru că în prezent oferta de locuri de muncă este mai mare decât potenţialul pieţei. De asemenea, se vor căuta foarte mult muncitorii specializaţi în domeniul construcţiilor, dulgheri, tâmplari, dar nu muncitori necalificaţi. În acest domeniu nu putem vorbi despre o limită de vârstă, ci de o stabilitate la locul de muncă şi de pricepere", a explicat Camelia Bîrzanu, managerul companiei de resurse umane Antal International.
Cum să-ţi creşti şansele de angajare la Iaşi
Cei care vor avea prioritate la angajare în domeniul IT vor fi tinerii cu vârsta până în 40 de ani, deoarece aceştia sunt dispuşi să lucreze mai mult. „Până în 40 de ani mai întâlnim tineri care scriu coduri, pentru că la bază aceasta este munca în IT. După această vârstă specialiştii se duc spre antreprenoriat sau management", a completat managerul de la Antal International.
Palas-ul va închide afaceri
În plus, aceasta susţine că ansamblul urbanistic Palas, care se construieşte în centrul Iaşiului nu va fi «gura de aer» la care speră toată lumea. Deschiderea complexului va atrage un alt fenomen, pe care nimeni nu l-a luat în calcul până acum. „Se vor crea, într-adevăr, nişte locuri de muncă acolo dar va trebui să vedem şi câte afaceri se vor închide din cauza Palasului", susţine Camelia Bîrzanu.