Potrivit unei ordonanţe de guvern luată în discuţie marţi, redevenţa din producţiile de minereuri din metale nobile a fost dublată, de la 4%, la 8%, iar cea pentru celelalte minereuri, dar şi pentru apele minerale, la 6%. Hotărârea a venit şi în contextul negocierilor pe care statul le poartă cu compania RMGC pentru majorarea cotei de participaţie la Roşia Montană, zona cu cel mai mare zăcământ de aur din România.
Din categoria metalelor nobile fac parte platina (dar şi ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu), aurul, argintul, mercurul, iar redevenţa pentru alte minereuri, ce intră sub incidenţa Legii Minelor priveşte producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, aluminiu, roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase. De asemenea, sunt vizate apele minerale, terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice.
În ceea ce priveşte transportul şi tranzitul petrolului, veniturile vor creşte de la 10 la 15%, iar cele pentru înmagazinarea subterană a gazelor, de la 3% la 5%.
La Roşia Montană, zăcământul de aur este evaluat la aproximativ 300 de tone, în timp ce rezerva de argint este de 1.600 de tone. “Roşia Montană Gold Corporation”, compania care a făcut toate demersurile necesare pentru exploatarea acestor minereuri în judeţul nostru este controlată de “Gabriel Resources” (80,68%), iar “Minvest” Deva (Ministerul Economiei) participă cu 19,31% din capital. Compania „Gabriel Resources” este cotată la Bursa din Toronto (simbol GBU). În prezent, peste 80% din acţiuni sunt deţinute de investitori din SUA, printre care „Newmont Mining”, al doilea producător de aur din lume, cu 15%, „Electrum Strategic Holdings” LLC cu 18% şi „Paulson & CO” cu 18%. „Gabriel Resources” a investit în România circa 400 de milioane de dolari prin „Roşia Mo