Pentru prima oară în România, drumul corupţilor spre puşcărie s-a scurtat. Flagrantul este decisiv.
Procurorii şi judecătorii au avut nevoie de doar 77 de zile, de la prinderea în flagrant a fostului şef al Protecţiei Consumatorului Braşov, Ionel Spătaru, pentru anchetarea şi condamnarea acestuia.
Astfel, Ionel Spătaru a fost reţinut pe 12 octombrie, fiind prins în flagrant când primea 60.000 de euro, după un denunţ al persoanei căreia i se cerea şpaga, Claudia Laura Kungl, pentru redeschiderea pieţei tatălui ei. Procurorii DNA au finalizat ancheta pe 4 noiembrie, trimiţându-l în judecată. Iar magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat, ieri, pe Ionel Spătaru, după doar patru termene de judecată. Sentinţa: opt ani de închisoare cu executare.
Complicele său, ofiţerul SRI Alexandru Muşat, a primit, la rându-i, patru ani de închisoare, cu executare.
În acest dosar a fost audiat, în calitate de martor, şi primarul Braşovului, George Scripcaru, însă s-a dovedit că acesta nu are nicio implicare.
"Justiţia se îndreaptă în direcţia cea bună"
Cazul fostului şef al Protecţiei Consumatorului Braşov, precum şi cel al sindicalistului Marius Petcu, recent condamnat după doar opt termene de judecată, arată că "Justiţia română începe să se îndrepte, timid dar sigur, în direcţia cea bună", sunt de părere specialiştii în Drept contactaţi de EVZ.
Pe de altă parte, cele două cazuri arată că speţele care implică denunţători, dar şi efectuarea unui flagrant, au foarte mari şanse de reuşită.
Cu toate că hotărârea din cazul lui Spătaru nu este definitivă şi irevocabilă, ci poate fi atacată la o instanţă superioară, rapiditatea şi celeritatea cu care au acţionat procurorii şi judecătorii reprezintă un adevărat exemplu pentru Justiţia românească.
Mai exact, vorbim despre ce