Luna aceasta, pe 28 decembrie, s-au împlinit 22 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Hermann Oberth, absolvent al Universităţii din Cluj. Acesta a fost unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii.
Hermann Julius Oberth (25 iunie 1894, Sibiu - 28 decembrie 1989, Nürnberg) şi-a susţinut, în 1923, la Universitatea din Cluj, lucrarea de diplomă în care a pus bazele științifice ale rachetelor cu care se poate realiza zborul cosmic. S-a născut într-o familie de intelectuali saşi din Transilvania. Tatăl său, dr. Julius Oberth era un medic chirurg renumit, iar mama sa, Valerie, era fiica poetului şi gânditorului sas Friedrich Krasser. Familia Oberth se mută, în 1896, la Sighişoara, unde dr. Julius Oberth fusese numit director al spitalului din localitate.
Ecuaţia de zbor a rachetelor
După studiile primare şi gimnaziale, Herman Oberth îşi susţine în 1912 bacalaureatul la gimnaziul „Episcop Teutsch" („Şcoala din deal" din Sighişoara). În acelaşi an, Herman Oberth deduce ecuaţia fundamentală a zborului rachetelor şi elaborează primul său proiect al unei rachete. La îndemnul tatălui său, în 1913 începe studiul medicinei la Universitatea din München. S-a simţit de la început mult mai atras de cursurile de fizică şi de aerodinamică de la Institutul Politehnic din München.
Declanşarea Primului Război Mondial l-a obligat să-şi întrerupă studiile universitare şi să se înroleze în armată. În 1919, după terminarea războiului, Hermann Oberth va studia la Universitatea din Cluj, iar apoi la München, Göttingen şi Heidelberg, unde va învăţa fizică, matematică şi astronomie.
Un an mai târziu proiectează prima rachetă spaţială de 100 tone, racheta cu trei trepte.
În primăvara lui 1922 avea pregătit manuscrisul cărţii sale „Racheta spre spaţiile planetare“,pe care a prezentat-o ca disertaţie la Universitatea din Heidelberg. Deşi a primit a