La fel precum cafeaua, ceaiurile negru, verde şi alb conţin cofeină, substanţa care ne trezeşte dimineaţa şi ne dă poftă de viaţă.
Ce bem de dimineaţă, ceai sau cafea? Care dintre cele două băuturi au cele mai benefice efecte asupra sănătăţii şi care prezintă cele mai mari riscuri? Oamenii de ştiinţă susţin că şi ceaiul, şi cafeaua au proprietăţi binefăcătoare, în aceeaşi măsură în care consumul în exces poate provoca probleme grave de sănătate.
Ceaiurile, mai ales cel alb şi cel verde, conţin de 100 de ori mai multe substanţe antioxidante decât vitamina C şi de 25 de ori mai multe decât vitamina E. Mai multe studii au arătat că infuzia de plante de ceai este antiinflamatoare, ajută la prevenirea obezităţii, anumitor tipuri de cancer, precum şi a bolilor de inimă. O altă calitate importantă a ceaiului este aceea că încetineşte procesul de îmbătrânire.
Efect antirid
Oana Pricop (45 de ani), din Bucureşti, spune că a renunţat la cafea în favoarea ceaiului alb în urmă cu doi ani, când a aflat „pe pielea ei" efectele miraculoase ale plantei. „Am citit undeva că ceaiul alb stimulează producţia de colagen şi elastină din ţesuturi sau, mai exact, că luptă împotriva ridurilor. De când consum ceai alb sunt foarte mulţumită de cum arată tenul meu", povesteşte Oana Pricop.
Rezultatele benefice observate de Oana Pricop sunt confirmate şi de specialişti. „Ceaiul verde, ceaiul negru şi ceaiul alb au proprietăţi antioxidante care le fac indispensabile în procesul de încetinire a îmbătrânirii. Ceaiul ajută la întârzierea apariţiei ridurilor , combate bolile cardiovasculare, afecţiunile degenerative şi chiar cancerul", precizează Ruxandra Constantina, medic de familie specialist în apifitoterapie.
Totuşi, susţin specialiştii citaţi de policyexpert.co.uk, ceaiul poate prezenta urme de pesticide, chiar dacă este ambalat cu grijă