Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se situau la nivelul de 33,19 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2011, cu aproape 1,45 miliarde de euro mai mult decat in luna anterioara, potrivit datelor bancii centrale.
In cursul lunii decembrie, operatiunile financiare la capitolul intrari au fost de 1,99 miliarde de euro reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv a treia transa din acordul cu Banca Mondiala, in suma de 400 milioane de euro), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale.
De asemenea, la cresterea rezervelor internationale a contribuit si aprecierea dolarului american, yenului japonez si lirei sterline fata de euro pe piata valutara internationala.
Totodata, au fost consemnate iesiri de 545 milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta.
In acelasi timp, rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,05 miliarde de euro. In total, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la finele lunii au fost de 37,25 miliarde de euro, fata de 36,02 miliarde de euro la 30 noiembrie 2011.
Platile scadente in luna ianuarie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 142 milioane de euro. Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se situau la nivelul de 33,19 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2011, cu aproape 1,45 miliarde de euro mai mult decat in luna anterioara, potrivit datelor bancii centrale.
In cursul lunii decembrie, operatiunile financiare la capitolul intrar