Ouale marcate cu codul "3" vor continua sa fie vandute in Romania, singura modificare produsa avand loc doar la nivelul producatorilor, care au fost nevoiti sa investeasca in confortul gainilor. "Este vorba, in principal, despre marirea spatiului alocat fiecarei pasari si de instalarea de cuibare, deci despre cresterea gainilor in baterii imbunatatite. In Iasi, toti producatorii folosesc bateriile imbunatatite, asa ca nu se pune problema sa distrugem ouale de la vreo ferma", a declarat Mircea Susnea, seful Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA).
Potrivit normativelor europene, incepând cu data de 1 ianuarie ouale provenite de la gainile crescute în custi neîmbunatatite se dirijeaza direct spre industrializare sau distrugere. Ouale marcate cu cifra "3" au fost obtinute pana acum de la pasari crescute în custi de 550 centimetri patrati pentru o gaina. Noile norme prevad un spatiu de 750 de centimetri patrati, urmând ca pasarile sa mai beneficieze în cusca de o stinghie si de un cuibar. Marcajele de pe oua indica modul in care au fost crescute si hranite gainile, produsele inscriptionate cu cifra "3" fiind si cele mai ieftine. Astfel, cifra "0" indica productia ecologica, iar ouale marcate cu cifra "1" provin de la gaini crescute în aer liber, fara ca hrana lor sa fie neaparat ecologica. Ouale marcate cu "2" provin de la gaini crescute in hale, la sol, hranite cu furaje clasice, iar cifra "3" indica faptul ca gainile sunt crescute si furajate in baterii. Dupa acest cod, pe oua sunt marcate codul de tara, judetul si lotul productiei.
Ouale marcate cu codul "3" vor continua sa fie vandute in Romania, singura modificare produsa avand loc doar la nivelul producatorilor, care au fost nevoiti sa investeasca in confortul gainilor. "Este vorba, in principal, despre marirea spatiului alocat fiecarei pasari si d