E ca şi cum ai aflat că ai cancer la pancreas şi te apuci vârtos de fumat, fiindcă ştii că de cancerul la plămâni se mai poate scăpa.
Parcă-l aud şi azi: „Constituţia e pentru oameni normali, nu pentru Băsescu". O spunea acum câţiva ani Adrian Năstase, când comenta iritat încă o tentativă reuşită a lui Traian Băsescu de a răstălmăci Constituţia ca să rămână preşedinte jucător. Greşea cumplit Adrian Năstase. Constituţia, legile şi regulile nu sunt făcute pentru oameni normali, ci tocmai pentru a stăvili anomalia. La ce bun să faci un Cod penal într-o lume de oameni cuviincioşi?
Greşeala lui Năstase o comit mulţi politicieni, dacă nu cumva chiar toţi. Pritocesc o lege aşa cum îi duce capul, aşa cum li se pare lor că e bine, dar nu-i gândesc deloc consecinţele cele mai perverse, cele mai ascunse. Or, abia acesta ar fi un semn de inteligenţă politică: să poţi estima efectele mai puţin aşteptate ale unei prevederi înainte de a-i da drumul în Monitorul Oficial. După aceea, boceşti degeaba că legile sunt pentru oameni normali.
Candidatura lui Irinel Columbeanu la Primăria Capitalei este consecinţa directă, hazlie şi funestă a inteligenţei politice cu care strategii PDL, UNPR şi UDMR au gândit şi impus legile electorale din acest an. Acestea includ două mari aberaţii care fac mai posibile ca oricând accidente de tip „Irinel la Primărie, caterincă, veselie": alegerea demnitarilor (primari şi parlamentari) într-un singur tur şi comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.
Despre comasarea alegerilor am mai scris şi eu, au mai scris şi alţii. A doua motivaţie scoasă la înaintare de alde Boc&Co, şi anume aducerea la urne a cât mai multor români, e o găselniţă la fel de stupidă ca şi prima, cea cu scutirea din cheltuieli. Nu stimulezi entuziasmul electoral când îi complici omului viaţa în cabina de vot, punându-l să chibzuiască la şase buletine d