Moneda naţională a Ungariei, forintul, s-a depreciat puternic astăzi, atingând un nou minim istoric în raport cu euro, cursul ajungând la 319,4 forinţi/euro. Agenţiile de evaluare financiară au tăiat ratingul Ungariei în decembrie, iar speculaţiile privind colapsul negocierilor cu FMI şi UE pentru un nou împrumut alimentează temerile.
În timp ce forintul se depreciază, costurile de împrumut ale statului maghiar cresc. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la 10 ani a crescut astăzi 0,32 puncte procentuale pe piţele secundare, ajungând astfel la 10,69%, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009, potrivit datelor Bloomberg.
În decembrie, Comisia Europeană şi FMI au întrerupt brusc discuţiile cu Guvernul de la Budapesta, oficialii insitutuţiilor internaţionale fiind nemulţumiţi de o serie de legi adoptate de Budapesta.
Ratingul Ungariei a fost redus la categoria „junk“ de două dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară, respectiv Standard & Poor's şi Moody's.
Costul asigurării împotriva riscului de neplată (prima de risc) pentru obligaţiunile de stat maghiare cu maturitatea la cinci ani a crescut astăzi cu cinci puncte de bază, ajungând la 6,55 %, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit datelor CMA, citate de agenţia de ştiri.
Guvernul maghiar a vândut ieri obligaţiuni cu scadenţa la trei luni în valoare de 45 de miliarde de forinţi (190 de milioane de dolari) cu un randament mediu de 7,67%, cel mai ridicat din august 2009 pentru astfel de titluri.
În urmă cu un an, maghiarii întorceau spatele FMI. În decembrie, Budapesta a cerut iar ajutorul Fondului şi a majorat TVA de la 25% la 27%. În 2008, când criza care făcea ravagii în SUA începuse deja să fie resimţită şi în Europa, Ungaria a evitat intrarea în incapacitate de plată doar printr-un împrumut de urgenţă de la Fondul Monetar Internaţional.