Preţului mediu cerut la nivel naţional a încheiat anul pe un trend în scădere, ajungând la 991 de euro pe metru pătrat util, potrivit unui indice calculat de portalul imobiliare.ro.
“2011 a fost un an diferit de cei anteriori prin faptul că a adus o stabilitate relativă pe piaţă, în ciuda oscilaţiilor lunare. Dacă în 2009 şi în 2010, la nivel naţional preţurile au scăzut cu aproximativ 21%, respectiv 16%, în ultimele 12 luni diferenţa s-a redus simţitor, la doar 4,1%. Totuşi, remarcabil este faptul că pentru prima dată de la începutul crizei, indicele preţului cerut calculat la nivel naţional a coborât sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, valoarea înregistrată în decembrie 2011 fiind cea mai mică din 2008 încoace”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Valoarea Indicelui imobiliare.ro calculat la nivel naţional pentru finalul anului 2011 a ajuns la 991 euro pe metru pătrat, cu 3,2% mai puţin decât în noiembrie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când indicele arăta o valoare de 1.033 de euro pe metru pătrat.
Deşi au existat oscilaţii lunare importante, 2011 a fost anul în care, per ansamblu, preţurile apartamentelor au cunoscut cea mai mică scădere procentuală de la începutul crizei încoace.
Preţurile au evoluat diferit în marile oraşe pe tot parcursul anului. Astfel, cea mai mare scădere la nivelul oraşului în 2011 a fost înregistrată în Cluj-Napoca (4,5%), iar cea mai mare creştere în Timişoara (2,9%), potrivit imobiliare.ro.
În 2011, luna cu cele mai mari preţuri la apartamente a fost aprilie, sub influenţa creşterilor înregistrate în primăvară, pentru ca finalul de an să aducă cele mai mici valori pe segmentul rezidenţial.
Indicele a fost realizat pe baza atât a preţurilor locuinţelor vechi, cât şi a valorilor apartamentelor noi.