De 10 ani, mii de tineri participă la un program de educaţie prin serviciu în folosul comunităţii. Poveştile lor nuanţează convingerea generală că „în ţara asta nu se mişcă nimic“.
Imaginaţi-vă că nişte copii au făcut petiţii la primărie şi au strâns 1.500 de semnături ca să instaleze limitatoare de viteză într-o zonă intens populată. Sau că au construit prima toaletă ecologică într-un parc naţional, lucru pe care autorităţile responsabile l-au ignorat ani de-a rândul. Tot nişte copii au strâns bani pentru a cumpăra o vacă de lapte care să ajute un orfelinat să se autosusţină mai uşor. Sau pentru a oferi o excursie unor copii foarte săraci.
Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care elevi de la clasa a VI-a până la a XII-a le-au realizat pe parcursul celor 10 ani de când Fundaţia Noi Orizonturi a înfiinţat primul Club pentru tineret Impact. Acum sunt 160 de cluburi în toată ţara, iar în cadrul lor tinerii învaţă în primul rând să vadă problemele din jur, iar apoi să le şi rezolve.
Anda Culişir are 29 de ani, predă Biologie la Liceul teoretic „Onisifor Ghibu" din Cluj-Napoca şi de trei ani coordonează unul dintre Cluburile Impact din oraş. Anda spune despre ea că nu e „prea formală". De fapt, e „profa trăsnită" pe care toţi copiii o iubesc. În echipa ei s-au înscris 49 de elevi, deşi, în general, Cluburile nu au mai mult de 15 membri.
Primul proiect
Era un colţ în curtea liceului, lăsat de 30 de ani să zacă-n paragină. Elevii de la „Ghibu" au decis că nu le place şi că vor începe cu el. Şi-au pus în cap să-l transforme într-o clasă în aer liber, iar pentru asta aveau nevoie de bani. Cineva a zis: „Hai să facem bijuterii handmade, să le vindem în curtea şcolii!". Altcineva s-a gândit că „ar fi fain să facem rost de un panou pentru căţărare". Altul a spus: „Dar ştiu eu o trupă care ar putea să cânte, ce-ar fi să facem