Cine va trimite statele UE indisciplinate la Curtea Europeană de Justiţie? Statele membre vor avea acest mandate sau va fi responsabilitatea Comisiei Europene. Aceasta este una din întrebările cheie la care este aşteptat un răspuns în această seară după discuţii între reprezentanţi ai statelor membre şi ai Comisiei Europene pe o propunere revizuită de schimbare a tratatului UE/acordului interguvernamental convenit la summitul de la Bruxelles din 8-9 decembrie.
Versiunea revizuită a propunerii privind introducerea regulilor fiscale prin acord interguvernamental, transmisă ieri guvernelor naţionale, a fost confirmată astăzi de reprezentanţii Comisiei Europene.
Potrivit ultimei variante, Comisia Europeană va putea, în numele ţărilor care o mandatează, să aducă un cazul unui stat indisciplinat în faţa Curţii Europene de Justiţie. Potrivit EUobserver, într-o primă variantă, numai statele membre puteau decide acest lucru. Problema este însă că implicarea Comisiei Europene care, potrivit tratatelor, reprezintă toate cele 27 state membre, într-un accord care vizează doar 26 - după veto-ul Marii Britanii - ridică mai multe semne de întrebare. Chestiunea însăşi ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie.
O altă modificare, potrivit EUobserver, se referă la pragul necesar pentru ratificarea noului accord şi care se ridică la 15 state în loc de 9 cum se vehiculase iniţial.
Varianta completă pentru noul accord interguvernamental urmează să fie pregătită pentru Consiliul European programat pentru 30 ianuarie şi va fi adoptat în luna martie.