De multe ori, la originea cefaleei se află alimentele pe care le punem pe masă. Carnea de porc, fast-food-ul, dulciurile şi chiar unele legume şi fructe ne pot declanşa dureri de cap. Dar, pe de altă parte, există alimente care ne pot trata suferinţa.
Din dorinţa de a scăpa cât mai rapid de chinuitoarele dureri de cap, suntem adeseori tentaţi să recurgem la medicamente antiinflamatoare. Însă şi alimentaţia ne poate ajuta să reducem inflamaţiile care declanşează cefaleea. Unele dintre cele mai puternice substanţe antiinflamatoare sunt acizii graşi Omega 3, care se găsesc în concentraţii mari în peştele gras oceanic, precum tonul, macroul, somonul, heringul şi sardinele. Proprietăţi antiinflamatoare are şi vitamina C, pe care o poţi lua în acest sezon din mere, cătină, kiwi, varză şi din pătrunjel.
Atenţie la aditivii alimentari!
De partea cealaltă, există substanţe care agravează inflamaţiile din corp. Din această categorie fac parte grăsimile saturate din carnea de porc, de miel şi de oaie, grăsimile hidrogenate din produsele de patiserie şi din multe alimente fast-food, zahărul alb, nitriţii din mezeluri şi glutamatul monosodic, un potenţiator de gust folosit astăzi în foarte multe produse procesate. Potrivit unor studii recente, efect proinflamator se pare că are şi o substanţă numită solanină, care se găseşte în concentraţii mai mari în vinete, în cartofi şi în roşii.
Evită dulciurile concentrate
Bomboanele, prăjiturile şi toate celelalte dulciuri concentrate şi rafinate conţin un tip de zaharuri care se asimilează rapid şi care cresc brusc nivelul glicemiei, pentru ca apoi acesta să scadă la fel de brusc. Aceste fluctuaţii rapide afectează vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv de la nivel cerebral. Ele produc inflamaţii care declanşează, printre altele, dureri de cap. Aşadar, iată încă un motiv pentru care