Obiceiurile de Bobotează se mai păstrează acum doar în sudul județului Olt. Tinerii din comuna Izbiceni păzesc în noaptea dintre Bobotează și Sfântul Ion fântânile pentru a împiedica duhurile rele să vină să strice apa.
Păzitul fântânilor și iordănitul sunt obiceiuri care se practică de sute de ani în comuna olteană Izbiceni. Flăcăii satului, tineri cu vârsta de până la 20 de ani, sunt cei care practică obiceiul.
„Pregătirile încep din după-amiaza zilei de Bobotează, când se împodobesc fântânile cu frunze, papură, stuf sau pănuşi de porumb. Odată cu lăsarea serii, se face focul lângă fântână, simbolul fiind nu numai întâmpinarea „gerului Bobotezei” ci şi al aşa-numitei iluminări“, a spus Claudia Balaș, muzeograf la Muzeul Județean Olt. Specialiştii mai spun că, de la Crăciun până la Bobotează, spiritele celor decedaţi care au venit la masa de sărbători trebuie acum să se întoarcă şi drumul trebuie luminat.
Păzitul fântânilor a devenit cu trecerea timpului un motiv de petrecere pentru tineri, în trecut obiceiul fiind urmat pentru a împiedica duhurile rele să vină să strice apa. Tinerii se întâlnesc lângă fântână, fac focul şi stau de pază toată noaptea. La mijlocul nopţii, pleacă cu Iordănitul prin sat să-i stropească pe cei care poartă numele de Ion.