Luna ianuarie debuteaza cu o sarbatoare religioasa importanta pentru Biserica ortodoxa, Boboteaza, ce marcheaza nu numai botezul lui Isus Hristos, cat si sfarsitul sarbatorilor Craciunului si ale Anului Nou. La catolici se numeste L'Epiphanie si are aceeasi data, adica 6 ianuarie.
Sunt destul de cunoscute ritualurile credinciosilor ortodocsi prilejuite de Boboteaza, mai putin poate ale catolicilor, care sarbatoresc sosirea regilor magi la cresa Pruncului Iisus, pregatind "Galette des rois" (Tortul Regilor).
Reteta pe care v-o propunem necesita 30 minute pentru preparare, 25 pentru coacere si ajunge pentru 8 persoane, potrivit Goosto.
Ingrediente:
- 2 rulouri de foietaj (gata preparat sau il faceti dumneavoastra)
- crema de migdale: 3 oua, 125 g pudra de migdale, 125 g de zahar, 125 grame unt moale, 2 picaturi de esenta de migdale amare (sau lichior Amaretto), 2 linguri apa de flori de portocale sau alcool (la alegere).
- pentru decorare: 1 galbenus, o lingura de lapte, o figurina, ca cea din video, de exemplu (traditia spune ca fiecare invitat isi va studia portia de tort si daca va gasi figurina va fi declarat rege pentru aceasta zi. I se va pune pe cap o coroana din carton aurit, spre exemplu, si toti vor striga "Traiasca Regele"!).
Mod de preparare:
Frecati untul cu ajutorul unei furculite, pana ce devine o crema densa. Puneti pudra de migdale, zaharul, amestecati pana la omogenizare.
Adaugati oualele, batand usor, esenta de migdale amare si apa de flori de portocale.
Amestecati, folosind telul. Lasati crema in asteptare, la rece, pentru ca sa fie buna de intins, sa nu curga.
Intre timp, preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius (treapta 7). Se prepara o compozitie din galbenus cu lapte. Pe o placa de cuptor antiadeziva, puneti pe hart